Povodom 100-te godišnjice rođenja pape Ivana Pavla II., simbolički se prisjećamo njegova jubilarnog 100-tog apostolskog pohoda, a trećeg pohoda Republici Hrvatskoj u vremenskom razdoblju od 5. do 9. lipnja 2003. Tom je prigodom, papa, boravio i u Rijeci, gdje mu je, u Bogoslovnom sjemeništu, uređen stan i privatna kapela te je, na taj način, Bogoslovno sjemenište postalo Vatikan u malom. Geslo ovog hodočašća bilo je „Obitelj – put Crkve i naroda“.

Boravak u Rijeci započeo je dolaskom u Zračnu luku Rijeka, na otoku Krku, gdje su ga, uz državne i crkvene predstavnike, dočekali u najvećem broju, vjernici Krčke biskupije sa svojim župnicima. Uz transparente i povike „Volimo te, Ivane Pavle“ i „Dobro nam došao, Sveti Oče“ papu su vjernici ispratili do omišaljske luke i katamarana „Judita“, kojim se je zaputio prema Rijeci.

Više od 50.000 tisuća ljudi, uz mnogobrojne crkvene dostojanstvenike i predstavnike riječke gradske vlasti, dočekalo je papu Ivana Pavla II. na Gatu Karoline riječke. Sva crkvena zvona zvonila su u trenutku njegova stupanja na riječko tlo te su, tijekom njegova boravka u Rijeci, grad, njegovi stanovnici kao i posjetitelji Rijeke, živjeli u znaku prisuća Svetog Oca svakodnevno ga viđajući na riječkim ulicama.

Središnje misno slavlje, povodom dana Duhova, papa Ivan Pavao II., predvodio je, nakon cjelonoćnog duhovnog bdjenja vjernika i hodočasnika, na Delti. Više od 120.000 ljudi sudjelovalo je i pratilo misu kao i nastup združenog zbora od 400 crkvenih pjevača iz kvarnerskih župa. U skladu s geslom hodočašća „Obitelj – put Crkve i naroda“, na svečanom euharistijskom slavlju na Delti, papa Ivan Pavao II. poslao je znakovitu poruku obiteljima i hrvatskom narodu: „Budite narod nade! Budite narod koji moli! Budite narod koji vjeruje u riječ koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu.“ Na kraju misnog slavlja u 12 sati, Sveti je Otac uputio Angelus cijelom svijetu.

Papin boravak u svetištu Majke Božje Trsatske i njegov susret sa trsatskim franjevcima i redovnicama sestara sv. Križa iz Svetišta kao i blagoslov temeljnog kamena budućeg pastoralnog centra u Svetištu na Trsatu ostavio je i na Papu Ivana Pavla II. duboki dojam te je pokazao poštovanje Majci Božjoj, osobito cijeneći stoljetnu odanost Hrvata Mariji.

„Nadam se da će me se Gospa Trsatska sjetiti i nakon smrti.“ Ovom se porukom papa Ivan Pavao II., oprostio od vjernika i naroda Rijeke i Kvarnera ali ostajući i do danas ljubljeni papa, čiju su, kasniju beatifikaciju, snažno podupirali i hrvatski vjernici.


Doček u zračnoj luci


Dolazak u Rijeku


U bogoslovnom sjemeništu


U Svetištu Majke Božje Trsatske


U katedrali sv. Vida


Sveta misa na DeltiPočetkom lipnja 2020. od fotografa Nikole Kurtija preuzeto je 1357 fotografija koje su tematski vezane uz posjet pape Ivana Pavla II., te je formiran arhivski fond HR-DARI-1339 Foto Kurti Rijeka.


IMPRESSUM

Autor fotografija
FOTO KURTI

Odabir fotografija i uvodni tekst
Dunja Seiter-Šverko i Rina Blažić Abramović

Grafički uredio
Zvonimir Mandekić

Theme: Overlay by Kaira
error: Content is protected !!
Skip to content